vatten

Vatten

Det finns väldigt många sätt att gestalta vatten på en modelljärnväg. Jag visar och beskriver några av de vanligaste. Tänk på att vatten samlas i sänkor, bygger du med frigolitmetoden är detta lätt att åstadkomma. Bäck eller "pöl" skär du ut med kniv, en större vattenspegel genom att ha en tunnare skiva där den ska vara. Vattenspegel??? Ja det är precis det vi ska åstadkomma, vatten i sig syns ju inte. Det vi ser är himmel och omgivning som speglar sig i vattnet.

Jag börjar med den enklaste, den "torra" varianten. Man skulle kunna säga att det är en modernare variant på "råglasskivan" det är samma princip med en krusad yta. Här är det Auhagens tolkning, ett plastark med en sida som är som hämtad från reklamen för swimmingpooler. Resultatet är dock godkänt tycker jag.

Fallers variant har två sidor med olika färg, en som definitivt är swimmingpool och den på bilden ovan som är mer grågrön. Båda är enkla att lägga. Limma den färgade mot underlaget efter att du klippt ut något större än sjön. Klipp den krusade folien ytterligare något större och försegla kanten med Foam Tac Glue eller något annat som INTE sugs in mellan folierna. Detta hindrar fukt och annat från landskapsmassa, lim och vegetation från att ge oönskade effekter.

En hamn som inte ens skulle räcka till en eka i verkligheten? Jomen visst! I vår värld ljuger vi som vi vill. Det "blåa" vattnet såg bättre ut i befintligt ljus. Det är egentligen sandstranden jag vill beskriva. Vanligtvis använder man mycket mycket fin sand från skala 1:1. Sätt foten på en Preiserfigur i denna så ser du att det skulle göra väldigt ont att springa på den stranden. Det jag gjorde var att spackla upp med Fallers landskapsspackel och slipa den väldigt väldigt jämn. Därefter tog jag sandbeige akrylfärg och lade på med en enkel airbruch. När det torkat lade jag till lite mörkare partier i strandkanten och svackan.

Den våta metoden kräver lite mer planering och eftertanke. Då den är självutjämnande och trögflytande så tar den sig ut genom minsta lilla springa. Här ska vattnet gå ända ut till kanten så det gäller att maskeringstejpen ligger 100% till. Tänk även på att allt som ska stå på bottnen ska vara på plats.

Man måste hjälpa till med en pensel när man häller ut massan och då blir det bubblor. Dom försvinner inte av sig själv så du måste punktera dom med en tandpetare t.ex. Max 3 mm får du fylla på åt gången. Helst ska du bara lägga ett varv, sen börjar kapillärkraften dra upp massan i kanterna.

En kanalhamn i Ruhrområdet, vattenspegel som sagt var. Det är bara måsarna som saknas.

En sommaridyll! Detta är ett sätt att få kurvan att framträda betydligt mindre. Är det någon som kan se att sjön är avlyftbar? Det behövs om en olycka skulle vara framme. Windsurfarna håller vanligtvis till på blåsigare platser men det är ett trevligt blickfång. Allt som står i vattnet sätts dit innan massan fylls på. Vassen från Busch klipptes till rätt längd och limmades med smältlim. Surfarna som håller till på vattnet sattes när massan härdat några dagar.

Här var det inte helt tätt vid framkantslisten så det blev en pöl på golvet. Det är enklare att ta upp detta om det fått härda till dagen efter. En sådan här scen skapar även ett större djup i anläggningen. Liksom i hamnen ovan är det Fallers "vatten" som använts. Bottnen i hamnen målade jag med en lackfärg som var bruten i samma kulör som Fallers sjöfolie. Här ovan använde jag svart från Woodland vilket egentligen är lättast när det gäller mindre vattendrag, svårt att misslyckas.

För vatten i rörelse används Woodlands water effekt. Det är egentligen Woodland som tillverkar detta. Svall efter båtar och liknande är andra exempel. Mer om hur du använder dessa produkter hittar du här på deras hemsida.