vägar

Vägar

Att anlägga vägar på en modelljärnväg kan göras på många sätt. Det vanligaste är nog att måla underlaget med någon grå färg. Det ska vi givetvis visa exempel på, men vi börjar med vägfolie. Med denna går det lätt och snabbt att göra en väg och den finns i många olika variationer. Att klistra den på plant underlag är givetvis enklast, men det går bra även i lite mer kuperad terräng.

Några exempel på olika typer av vägfolie, det finns fler fabrikat. Det skiljer inte speciellt mycket mellan dom.

Folien är självhäftande, det betyder inte att den hoppar dit själv, så du får pyssla lite innan du har en väg. Lägg ut folien utan att ta av skyddspapperet. Rita gärna en linje som bestämmer var en av kanterna ska vara. När du är säker på var den ska läggas drar du av några cm av skyddet och fäster folien vid vägens början. Häftämnet biter bra så det går inte att ångra sig när folien är lagd.

Dra av skyddet undan för undan medan du passar in folien. Töj den inte för mycket bara så att det inte blir veck i "innerkurvan". Har du varit "nätt på handen" så går det faktiskt att justera folien. Eftersläta med handen så sitter det för gott.

Skär frigoliten så jämn som möjligt och täck den med t.ex. Fallers landskapsmassa, den är lätt att jobba med och man har gott om tid på sig. Vanlig gips härdar för fort för att man ska hinna jämna ut den.

Efter härdning slipar man så att vägen blir slät, oftast får man lägga på ytterligare massa. När det är jämt måste massan få ett lager "primer" så att folien fäster. Utspätt trälim fungerar utmärkt, här är det överbliven gul färg.

Skarvar kan vara svåra att få till, stressa inte. Är det en svacka i underlaget kan det behövas hjälp av en tyngd ett litet tag.

Inbäddad i grönska har vi så våra små byvägar. Landskaps-limmet hjälper till att fixera kanterna på folien.

Det gröna är 2 mm tjock "underlagsfoam" för laminatgolv. Jag använder det till en hel del saker på banan, som här en väg. Den är så pass slät så någon efterbehandling behövs inte förutom spackling av skarvar, använd Foam Putty.

Jag limmar med Foam Tac Glue som "klibbar" tillräckligt bra för att hålla bitarna på plats. Det är lätt att bygga upp rampen vid övergången så att vägen blir jämn. Måla en gång med Fallers vägfärg, andra strykningen efter att terrängen är på plats.

Det är bara till att "palla upp" med frigolit och fasa av kanterna så blir stigningen jämn. Här ansluter den mot ett övre plan av plywood, skarven spacklas med Foam Putty

Måla med "asfalt" innan trottoarerna sätts dit, det underlättar. Plywood måste slipas och spacklas noga innan målning annars syns träådringen allt för väl.

I det här fallet tyckte jag att den mörka asfalten blev lite väl mörk så jag bytte till den ljusare betongfärgen. Trottoaren är från Faller, vägmarkeringarna kommer från Busch.

På nedre planet ligger det gatstensbeläggning som fortsätter på den mindre vägen och även vid övergången och under bron. Den är målad med betongfärg och "smutsad" med vattenfärg. 

Dags att "pynta"! Staket behövs så att folk inte faller över kanten. Och folk måste det finnas så staden inte ligger öde. För att detta folk ska se var dom går när det blivit mörkt är det på sin plats med gatlampor. Tittar du noga så hittar du även vägmärken, brandposter, hörnstolpar m.m. och givetvis bilar. Du kan säkert komma på fler saker att förgylla din bana med.