vägar

       Eurohobbys Byggsidor

Vägar

Att anlägga vägar på en modelljärnväg kan göras på många sätt. Det vanligaste är nog att måla underlaget med någon grå färg. Det ska vi givetvis visa exempel på, men vi börjar med vägfolie. Med denna går det lätt och snabbt att göra en väg och den finns i många olika variationer. Att klistra den på plant underlag är givetvis enklast, men det går bra även i lite mer kuperad terräng.

Några exempel på olika typer av vägfolie, det finns fler fabrikat. Det skiljer inte speciellt mycket mellan dom.

Folien är självhäftande, det betyder inte att den hoppar dit själv, så du får pyssla lite innan du har en väg. Lägg ut folien utan att ta av skyddspappret. Rita gärna en linje som bestämmer var en av kanterna ska vara. När du är säker på var den ska läggas drar du av några cm av skyddet och fäster folien vid vägens början. Häftämnet biter bra så det går inte att ångra sig när folien är lagd.

Dra av skyddet undan för undan medan du passar in folien. Töj den inte för mycket bar så att det inte blir veck i "innerkurvan". Har du varit "nätt på handen" så går det faktiskt att justera folien. Eftersläta med handen så sitter det för gott.

Skär frigoliten så jämn som möjligt och täck den med t.ex. Fallers landskapsmassa, den är lätt att jobba med och man har gott om tid på sig. Vanlig gips härdar för fort för att man ska hinna jämna ut den.

Skarvar kan vara svåra att få till, stressa inte. Är det en svacka i underlaget kan det behövas hjälp av en tyngd ett litet tag.

Efter härdning slipar man så att vägen blir slät, oftast får man lägga på ytterligare massa. När det är jämt måste massan få ett lager "primer" så att folien fäster. Utspätt trälim fungerar utmärkt, här är det överbliven gul färg.

Inbäddad i grönska har vi så våra små byvägar. Landskaps-limmet hjälper till att fixera kanterna på folien.

Copyright © All Rights Reserved to Claes Olofsson