Sova på saken

Sova På Saken

En kanske lite kryptisk rubrik, men den kommer sig av platsbrist. Jag har genom åren fått många frågor om man kan ha en bana under sängen, och det kan man givetvis. Att det sedan är den sämsta platsen med tanke på allt damm som samlas här gör att man måste skydda banan med något. Att lära en kille i 6 - 7 års åldern att ta fram dammsugaren och göra rent varje gång han ska köra en runda är väl på gränsen till omöjligt.

"Konsulten" i Ralfsta frågade mig om jag kunde tänka mig att bygga en sådan bana åt hans barnbarn Ville. Jag har vid ett tillfälle halvt om halvt lovat Ville att bygga en bana åt honom så varför inte. Två andra anledningar till att jag fann det inspirerande att göra detta är: Det du nu läser, alltså hur man kan göra. Den största anledningen kanske är att nu är cirkeln sluten. Vad betyder detta? Jo om du läser inledningen om hur det började för mig 1957 med just en bana under sängen så förstår du.

Det finns en hel del svårigheter med en sådan här bana jämfört med "det vanliga". Jag kommer att visa hur jag löst dessa.

Avståndet mellan golv och sängbotten avgör hur högt vi kan bygga, det får bli Skåne. I vårt fall har vi 15 cm att spela med. Att sätta hjul på plattan för att kunna dra ut densamma gör av med hälften. Ram för att staga upp plattan likaså.

För många år sedan hade jag en kund som "tänkte" lite annorlunda än andra. Han sa att han lagt kablarna på ovansidan.... Jag skulle precis säga: Det kan man inte göra! Men hann "bita mig i tungan", han hade ju gjort det. I stället frågade jag. Varför? Svaret var att annars hade han inte fått plats med kyrkan, och han körde i N-skalan.

Valet av skiva är baserat på erfarenhet från den branschen. Plywood som jag vanligtvis använder är jag inte säker på att den förblir plan om den inte monteras på en ram. En fiberbaserad skiva är mer "plastisk" och den ska ju ligga platt mot golvet. OSB ligger i gränslandet för dessa men faller bort då den drar mest åt plywood hållet. Treetex och spånplatta kan fungera om man inte ska sätta kanter runtom. Eftersom mina lösningar innefattar detta föll valet på 10 mm MDF board. Från början var det tänkt att bitar av sådan filt som sitter på möbeltassar, finns som ark, skulle sitta på undersidan för att göra det lättare att dra ut banan. En annan ide dök upp, fiberduk som blivit över från ett annat projekt. Den limmades helt enkelt på botten av plattan. Att jag som på bilden häftat fast den på ovansidan kom att ändras lite längre fram.

Redo för spårläggning. I detta format kan vi inte kosta på oss några vidlyftiga spårplaner, det blir till att följa kanterna. För att utnyttja ytan maximalt har jag inte dragit in några stickspår i mittsektionen, denna ska i första hand vara till för bebyggelse och landskap. Från början var det bara meningen att ha ett stickspår på en sida. Trafikmässigt fungerade det inte helt bra. När man kommer in med ett tåg som på bilden måste loket köra ett halvt varv för att komma till andra ändan av vagnarna för att putta in dessa på stickspåret. Visst man kan göra rundgång på det yttre mötesspåret, men står där redan ett tåg blir detta svårt. Med kurvväxlar får vi lite bättre längd på mötesspåren. De främre hörnen är till för anslutningsboxen för mobilstationen och i vårt fall ställpulten för signalerna. Mer om signaler och växlar på en sådan här anläggning kommer längre fram. Spåren punktlimmas med Foam Tack Glue, som synes på bilden. Lite maskeringstape håller spåren på plats medan detta torkar. Skruvar kan även fungera men MDF är hårt så man måste förborra OCH vara noga med att skruven INTE går igenom plattan (synd på parkettgolvet i så fall)

Kablarna för körström och signaler läggs på plattan och fästs med bitar av maskeringstape. Jag följer kanterna på spåren så att jag vet var det inte ska skäras senare. Ströminmatning på en så här liten bana skulle räcka på ett ställe. För att öka säkerheten har jag valt en på vardera kortsidorna, härifrån går de till den svarta boxen till höger. Här finns en liten "slamkrypare" på vägen dit, den ska förklaras längre fram. För att spåren inte ska dominera har jag valt att limma 10 mm frigolitskivor på hela banan. 

Det finns fler fördelar med detta, stationen och andra byggnader kommer i rätt höjd, sjöar bäckar och andra sänkor kan lätt göras. I detta skickt lägger jag även kablarna för belysningen. Det är lite mer jobb att pussla ihop men spar samtidigt in arbete på andra områden. Sen inte att förglömma, resultatet blir avsevärt bättre.

Sjön är gjord med Auhagens sjöfolie 76951, finns även som Faller 170791. Kanterna släntas av med en VASS kniv.

Jämför båda bilderna här ovan, håll med om att banan verkar avsevärt större med bakgrund än utan. 

"Slamkryparen" är den lilla grå boxen med lysdiod på. Det är en Power Modul som spänningsmatas från körströmen. Då en LED drar avsevärt mycket mindre effekt än en glödlampa kan man driva mer sådan än vad det är plats för på banan. Även om man skulle köra två lok samtidigt räcker det gott och väl. Då spänningen i rälsen ligger runt 22 volt är detta lite väl mycket för en LED så därför använder man modulen som stabiliserar och anpassar spänningen så att den blir rätt. Det finns även ett inbyggt överbelastningsskydd. Det går även att göra detta på en något större bana men närmar man sig 30 - 40 LED så är nätet i överkant och då är det bättre med egen matning till belysningen. På denna lilla bana är det dessutom praktiskt.


Körtråden till Faller bilen är spacklad och vägbanan "asfalterad"

Ett stort kliv framåt, jag beskriver inte hur man gör de olika momenten här. Dessa hittar du på respektive avdelningar. Återstår gör lite detaljering och hur jag löst damm problemet. Framkanten har som ni ser på nästa bild fått en täcklist 8 x 33 mm som är limmad och skruvad i det två 12 x 12 mm listerna som syns på denna bild. Arrangemanget är väl kraftigt men är till för att ha något som håller att ta tag i när banan ska dras ut från sitt gömställe under sängen.

Normalt sett skulle man kanske säga att nu är banan klar. OK det ser så ut men var är det som gör modellen "levande"? Det finns 145 träd på banan och det går lätt att få dit många fler, men på en så här liten anläggning kan det upplevas som för tätt. I den riktiga naturen är det nästan ett kalhygge. I väntan på att Tomten ska komma och hämta banan ska jag sätta dit ett antal småsaker men framför allt personer och bilar. Då det är en Faller bil som kör runt på väg slingan måste det vara parkerade bilar.

Nu är den nästan leveransklar, det är bara stationsnamnet och ortsskylten som ska göras: Villevalla station.

För att hålla dammråttorna stångna så mycket det går har jag limmat en bit av ett duschdraperi mellan bakgrundsskivan och vinkel listen i bakkanten. Den går nedåt (baktill) så att man viker den över listen, då syns den inte när man använder banan. Draperiet är så pass lätt att lite strategiskt placerade granar håller upp det. Jag tänkte från början sätta några lister som vilade på sidorna men det skulle med stor sannolikhet orsakat skador när dessa ramlat ner. Det här passar nog en 5-åring bättre.