driftsbangård

Driftsbangård

Detta är ett avsnitt som jag mer eller mindre glömt bort men som helt klart måste vara med. Aktualiteten blev om inte akut så i alla fall nästintill när Märklins nya vändskiva dök upp. Därför börjar jag med att presentera de tre vanligaste Fleischmann, Märklin och Roco. Anledningen till att jag börjar med vändskivan är att Märklins nya (även Trix) ställer till det en hel del när man ska välja. Det är med andra ord en hjälp till att fatta rätt beslut innan denna ganska dyra pryl införskaffas. Samtliga ligger i samma prisklass men det gäller grundutförandet. Som med mycket annat kan extra tillbehör för att styra skivorna som önskat bli kostsamma.

Det är den här nya från Märklin 74861 (finns även i Trix 66861 utförande för tvåräls) som ställer till det i valet av vändskiva. Den är helt uppenbart gjord för att styras via Central Station för att kunna nyttja alla finesser. Man kan styra den från Mobile Station men det är bökigt och det finns inskränkningar, dessutom måste man gå in på Märklins hemsida för att få veta hur. Instruktionen som medföljer saknar detta avsnitt (än så länge) Som det mesta på deras hemsida måste du klara tyska. Att köra skivan analogt går men man behöver köpa till en ställpult (för deras nyare signaler) och en specialkabel (reservdel) Det betyder att det inte medföljer någon kontroll till skivan. Segmenten har 12 gradersdelning och jämfört med de två skivorna här under är de ganska klumpiga. Min åsikt är att kör du CS så får du många roliga saker och bryr du dig inte om att det är hög kant runt om är den rätt.

Fleischmanns i utförande 3-räls (Märklin) med anslutningar för K-räls. Detta är skivan som Fleischmann tillverkat åt Märklin i mer än 40 år så man kan väl säga att den är välbeprövad. Om jag körde analogt eller med MS skulle detta vara mitt val och om jag vill ha finesser att leka med finns en extra kontroll för detta. Om inte behöver du inte köpa till något extra mer än eventuella övergångsskenor. Med 7,5 graders delning av segmenten passar skivan till nästan samtliga lokstall i marknaden.

Roco skivan levereras endast för 2-räls så du måste köpa till anslutningsspåren. Jag har ingen personlig erfarenhet av denna mer än att den är krånglig att serva och laga. Segmenten har fler delningar än de båda andra skivorna. Komtroll medföljer.

Det här är mina personliga åsikter: Kör du 2-räls med annan räls än Trix-C så väljer du skivor från Fleischmann eller Roco, dock  finns det andra fabrikat också. Om jag kört Märklin analogt eller med Mobile Station skulle jag valt Fleischmanns vändskiva, troligt är också om jag kört med Central Station och lagt stor vikt vid utformningen av lokstationen hade det blivitFleischmanns. Det är inte för inte som den varit med i över 40 år.