Utsmyckning

Utsmyckning

Den här avdelningen skulle kunna ha flera namn: Slutstationen, Gottebordet, Överkurs, Detaljering. Om du står och tittar på din bana och en känsla av förtvivlan smyger sig på: Min bana är färdig!!! Jag kan försäkra dig att det finns hur mycket som helst att lägga till så du kan vara helt lugn. En gång läste jag i en MJ-tidskrift: Du har kommit ganska långt i din detaljering när en åskådare utbrister: Se! Där sitter två ekorrar i granen... och dom parar sig!!!! Busch har ekorrar. Troligtvis beror din förtvivlan på att du inte tidigare varit så långt ute i mj-världen förut. Själv har jag varit ute och "nosat" där ett antal gånger och nu är jag ännu längre ut än vad jag tidigare varit. Undan för undan kommer det bilder på mina "alster". Lite tips medföljer samt om möjligt var man får tag på sakerna. En hel del kan ju vara eget "handarbete" Precis som när man kommit så här långt i byggandet blir det inte något sammanhängande grupperat material utan bilder och text kommer i den takt sakerna hamnar på banorna.

Det enklaste är kanske befolkningen. Att sätta ut figurer ger liv åt banan enda nackdelen är väl att det går åt stora mängder.

Stationen är ett typiskt område som först får figurer.

Bara på den här lilla stationen finns det 50 personer.

Ralfsta station ingen rusningstrafik men ändå 180 personer på perrongerna. Bakom stationen finns nu "buss plattformen" och där kommer det nog ett 50 tal personer till, troligtvis fler. Denna bana dyker upp fler gånger här då detaljeringen är mer "utsvävande" än min när det gäller stadsmiljöer. På min ligger fokus mer på landskap d.v.s. grönska.

Blommande buskar från Noch Den blommande rabatten mellan dom är sådant flock som ofta medföljer byggsatser från t.ex. Auhagen. Blom-flock finns även att köpa enskilt. Den högra busken är foliage från Woodland. Reklamskyltarna finns ofta med i Faller byggsatser.

En torghandel är ett trevligt blickfång. Här levererar lokala bönder grönsaker till försäljarna och det serveras även något ätbart. Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad du kan göra. Att studera verkligheten ger många uppslag. Figurer hittar man hos t.ex. Preiser och annat smått och gott från andra tillverkare.

En infart till en villa kan vara så här enkel men fundera på vad som mer skulle kunna läggas till. Kolla i grannskapet eller på din egen. Grovsopor, cyklar, leksaker, trädgårdsredskap....... Varför inte tvätta bilen eller motorcykeln. Man kanske har en liten båt på trailer och gör sig klar att åka med familjen på fiskafänge. Släpp lös fantasin och skaparglädjen. Det kanske till och med skulle kunna intressera någon mer i familjen att hålla på med detta.

Häckar och buskar är tacksamma att ha som gräns, jag brukar sätta dessa och staketen före skapandet av trädgården.

För var inte skolgårdarna jättestora, och i vår värld med platsbrist kan det vara en fördel. Trottoarens plattor har fått lite smuts i fogarna och det har även kommit upp på staketet, som det gör i verkligheten. Utspädd gråbrun akrylfärg fungerar bra till detta.

Gräs har en förmåga att växa på alla möjliga ställen, som här vid staketet.

Florist i miniatyr! Busch har blommor i byggsats, det ser pilligt ut men är faktiskt inte så svårt. Jag rekommenderar inte att man som i en del beskrivningar använder superlim utan vanligt plastlim. Pincett är nästan ett måste, och en kniv eller liten avbitare till att skära loss delarna från gjutstammarna. Plattan som stjälkarna ska fästas i har jag fäst med dubbelhäftande tejp, men bara i kanten, annars är den svår att få loss. Bra ljus är en fördel för att hitta hålen.

Lupiner och dalior och en del annat.

Fler dalior.

Blommande småträd, buskar, blommor, postlåda, husnummer, soptunna och lite folk. Det börjar likna något.

Notera gräset invid stolpen, det är väl nästan regel att detta förekommer. Ett försök till torkad vattenpöl? Buskar vid staketet.

Även i rännstenen förekommer gräs eller ogräs.

Det växer väl nästan alltid något både här och var. Med ganska små medel blir vår anläggning inte så "steril" längre.

Kor i hage och handmjölkning andas väl dåtid och är ett trevligt inslag på en modelljärnväg. Staketet i förgrunden kommer från Faller, en fördel med detta är att det kan följa en oregelbunden terräng. Det kan det andra med och det är egentillverkat av sytråd och betsade tandpetare.

Livat på landet, ett hopplock av växtlighet som visats ovan. Flaggstången är en blompinne som smalnats av. Flaggan är en bild från nätet, googla på svenska flaggan så hittar ni bilder, denna är från Svenska flaggfabriken. Öppna bilden i Paint som jag beskriver i avdelningen Skyltar och behandla den till lämpligt mått. Skriv ut den och skär till den med en vass kniv, eller som jag ofta gör, klipp ut den med en rejält lång sax. Enda nackdelen med flaggan är att du måste placera den så att baksidan inte syns.

Stora bykdagen, pigorna på gården har fullt upp. I vissa husbyggsatser följer det med klädstreck som man får måla själv.

Macken modell äldre med verkstad är något jag haft med på de flesta av mina anläggningar, då en sådan är starkt förknippad med min barndom. Den här kommer att få många fler detaljer vad det lider. 

Precis som min barndoms mack är baksidan den mest spännande. Chefen! Var ska jag göra av detta skrotet? "Asch! Släng det på baksidan bland allt det andra möget!" För oss pågar betydde detta fler leksaker. Tacksam scen att utvidga med överblivna delar.