Bakgrund
Är ett ord man finner i korsord, 3 bokstäver: Deg!! Vad har detta med modelljärnväg att göra? Inget men jag upplever det som att många modellrallare tycks tänka så. Erfarenheten från 45 modelljärnvägar säger mig att den ska vara med redan innan rälsläggningen och definitivt före landskapsbygget. Det är betydligt enklare att anpassa landskapet till en bakgrund än att hitta en bakgrund som passar till ett redan byggt landskap. Dessutom är det väldigt bökigt att sätta upp den med en massa saker i vägen.
Vanligast är bakgrunder av papper där klistret stryks på bakgrunden. Till min bana gjorde jag en ram med 7 mm plywood på, för att spara väggen. Det måste vara stabilt, då pappret krymper när det torkar. Om man limmar på ett tunnare material måste man motlimma med ett papper som motsvarar bakgrunden och det måste göras samtidigt.
Ytan ska vara helt slät, då till och med ådringen i trät syns igenom. Grunda ytan med lim i förväg och låt det torka.
Stryk ut lim, inte för tjockt, med bred pensel eller en mindre roller, vilken är att föredra då det blir jämnare. Kanterna kommer att böja sig, men när limmet vätt igenom blir det plant. Färdigt tapetlim är att föredra.
Nu bättrar du på limningen så att det blir jämt pålagt. Efter ca 5 minuter är det dags att sätta upp den. Undvik att få lim på motivsidan, då det kan missfärga. Ta tag i våden med tumme och pekfinger en bit in så att du inte riskerar att hörnet går av. Fäst våden och torka av händerna innan du fortsätter.
Använd hushållspapper för att torka bort överskott av lim, gnid inte då det lätt blir märke i bakgrunden. Byt papper ofta. Bakgrunden är bra mycket dyrare än en rulle hushållspapper.
Tapetslätare är det som ger bäst resultat, men man får ta det lite lugnt. Om den är ny, känn efter så det inte är grader på kanten. Om så är fallet, putsa bort dessa med fint slippapper. Tapetborste ger ränder som inte försvinner när limmet torkat.
Om bakgrunden sticker utanför kanten mer än 5 mm så klipp av den. Den fria delen torkar snabbare än resten, vilket medför att kanten drar sig. När allt är torrt skär man rent runt kanterna med en vass kniv.
Här är ett exempel på hur man anpassar landskap och bakgrund. Den dominerande träddungen passades in där det skulle stå en klunga träd på banan. Resultatet blev att det ser ut som om det står en mycket större samling träd där.
Har du talang för akvarellmålning skapar du en egen bakgrund. De två här ovan är gjord i A2 format som sedan klistrats upp på den preparerade väggen. Då anläggningen är 8x4 meter så blev det ett antal ark.
En variant med förgreningar är foto, som man så att säga bygger sin egen bakgrund med. Med ett program för datorn designar man bakgrunden så lång som behövs. Därefter är det bara att leta upp någon firma som kan skriva ut löpande. En variant är att utgå från en vanlig bakgrund med endast himmel och sedan ta bilder själv eller från t.ex. nätet. Dessa skäres ut och appliceras på bakgrunden. Jag har gjort försök med denna variant. Det är inte svårt men tar tid. Ett problem som uppstår när det ska vara byggnader som står nära inpå våra plastmodeller, är just att det rör sig om foton av riktiga hus. Det hjälper inte att ”softa” ner bilden, den drar ändå blicken ifrån vår bana.
MZZ är namnet på en firma i Tyskland som har ark med olika motiv. Motiven är tecknade och passar bra ihop med våra byggnader. Bilderna som följer är från min 30:e den där jag använde ca 900 träd. Det krävs stor arbetsinsats för att göra en sådan här bakgrund, och det kostade runt 2000 kronor, men med tanke på hur mycket tid och pengar som lades på det övriga så var nog det här det som gav mest för pengarna. Att planeringen var det knepigaste förstår ni säkert. Som tidigare nämnts är det ett hopplöst arbete om det står en massa annat i vägen. Jag kommer troligtvis att göra något liknande på min nästa anläggning den dagen då det blir aktuellt.
Vy från industriområdet; notera att det till och med ligger en oljehamn till vänster.
Industriområdet övergår till förort.
In i centrum, med stationen i förgrunden.
Stadskärnan med de äldre husen.
Vilken klättrar upp mot kullen där landet tar vid.
Härute finns det gott om berg vilket gör att det finns två stenbrott, ett i modell och ett i bakgrunden.
Så är vi framme vid den lilla byn. Denna är nog min favorit, och därför har den också har flyttats mellan fyra anläggningar.
Motiven kommer som i A3 storlek (höger) som man skär ut. Det finns olika "nivåer" så man kan välja djupet själv.
Man använder en "svivelkniv" där bladet kan rotera. Det blir då lättare att följa en kontur. På detta motiv kan man upp till minst fem olika djup. Se hur många varianter du hittar.
Notera lösningen på sidogatan in i bakgrunden och vägen under bron, där vägen strax innan väggen når ett krön och försvinner.
Här kan man verkligen tala om effekt när det gäller att "förstora anläggningen" Fler bilder hittar du i galleriet, banan Rittersbach.