byggnader

       Eurohobbys Byggsidor

Byggnader

Lite tips om husbygge

Det vanligaste sättet att göra byggnader till sin tågbana är att sätta ihop plastbyggsatsermed passande utseende och funktion. Om man inte hittar någon sådan kan man även göra egna konstruktioner i kartong. För de som har kommit en bit på vägen d.v.s. övat på att bygga plastmodeller finns det även något som benämns ”Laser Cut” Detta är byggnader som är laserskurna ur trä eller kartong. Priserna på dessa är förhållandevis höga och svårighetsgraden ligger även den högt. Här kommer lite tips som jag hoppas kan hjälpa dig som nybörjare.

En "byggbricka" är praktisk, du kan ställa undan bygget snabbt och enkelt. Dessutom skyddar den ytan under. Verktygen är de som jag använder mest. Tillkommer gör makeringstejp och gummiband. Vanligtvis startar man med väggarna men arbetsgången kan variera, följ anvisningen. För att skilja delarna från gjutstammarna kan man använda kniv eller avbitartång. Faller har en som är speciellt gjord för detta, artikelnummer 170688.

Det blir alltid en liten rest kvar på delen, en sandpappersfil är praktisk för att putsa bort denna och även för att justera passningen. Till exempelvis Auhagen 99007. Byggsatser som varit i produktion länge kan p.g.a. slitage av gjutformen bli lite för stora och då kan det bli en hel del filande.

Klädnypor som vänts "bak fram" är väldigt bra att hålla ihop delar medan limmet torkar. Använd de av trä då de av plast riskerar att bli en del av byggnaden.

Det finns fortfarande byggsatser med lösa gardiner och svart papp, dessa kräver mer arbete och kraftigare belysning. En mycket bättre men dyrare metod visas längre fram.

I vissa byggsatser, som den här från Auhagen, kan man bygga olika varianter. Jag brukar, efter att ha bestämt mig för vilken, lägga undan de delar som ej ska användas.

Vanligtvis börjar man med fönster och dörrar. Alla delar är putsade och kontrollerade så att de passar i hålen i väggarna. Det finns två varianter av ”fönsterglas” den äldre som är gjuten klarplast och ganska tjock samt den numera vanligaste i tunn plastfolie som man själv klipper till önskad form. En sak har de gemensamt, de blir ”frostade” om det kommer lim på den synliga delen så var sparsam med lim när du limmar glaset.

Ljusmasken är till för att husbelysningen inte ska lysa genom väggarna. Klipp ut delarna och limma ihop dem. Jag brukar även använda tejp.

Lite maskeringstejp hjälper till att fixera och hålla ihop delarna. Klädnypor är även ett hjälpmedel. På nästa bild överst till vänster syns några modifierade klädnypor, jag har helt enkelt vänt dem bak och fram så att man får en spetsigare del som klämmer.

Första exemplet är ett ganska lättbyggt hus från Kibri. Börja alltid med att studera byggbeskrivningen, från början till slut. Klipp sedan loss delarna som ska sättas ihop, inte alla på en gång. Kolla även mot byggbeskrivningen så att alla delarna finns med. Skulle någon del saknas be din handlare fixa en ny. Du kan även skicka ett mejl till tillverkaren där du anger vilken byggsats och vilket nummer den saknade delen har, detta går fortare då de skickar delen direkt till dig. Tändaren som syns på bilderna är till för att "rensa" kanylen när den blir igensatt. Det är lönlöst att försöka med en tunn ståltråd. Värm bara några sekunder ocg tryck ut limmet på ett papper, eller som jag i högra hörnet på byggbrädan.

Ljusmasken har oftast färdiga "gardiner" och är vit på insidan för att sprida ljuset jämnare. Denna limmas ihop med lim av typ "Karlssons klister" D.v.s alroundlim.

Återstår då att montera smådetaljerna.

Lägg upp delarna som ska monteras. Lossa dom från gjut-stammen och putsa av dom med filen.

Förr använde man lim på tub men det var svårt att få lagom mängd, resultatet blev kladdigt. Numera använder man ett lim som är tunnare och påföres med en kanyl som sitter på flaskan. Egentligen är det inte lim utan ett förtjockat lösningsmedel som så att säga svetsar ihop plasten. När jag fäster fönster och dörrar lägger jag dessa i sina hål och därefter drar jag ut limmet runt kanten så att detta sugs in mellan delarna. Ibland får man hålla fast delen med ett finger eller en knivspets.

Det är en fördel att låta allt torka ett par timmar innan de större delarna sätts ihop. Man bör hålla koll under de första 10 min så att det inte ”glipar” i någon fog: Eftersom plasten där fortfarande är ”klistrig” är det lätt att trycka ihop delarna igen. 

Nu ser huset nybyggt ut, och det är det ju också, men inte på samma sätt som i verkligheten. Det kan även kännas lite plastigt, då kan man smutsa ner det. Detta kallas vädra bland de som hållit på ett tag. Om du har ett gammalt hus kan du prova med vanlig vattenfärg. Lägg på tunt och sug upp överflödet med lite hushållspapper.

Här följer en bildsvit på ytterligare en byggnad

Det är enklare att sätta i ljusmasken redan i detta stadiet samt att montera och testa eventuell belysning.

Gummiband och någon tyngd kan ibland behövas för att det ska hållas ihop och rakt under torktiden

Ofta finns det diverse smådelar med i byggsatserna, som här cyklar. Dessa är enklast att måla innan de lossas från gjutstammen.

Copyright © All Rights Reserved to Claes Olofsson