byggnader

Byggnader

Lite tips om husbygge

Det vanligaste sättet att göra byggnader till sin tågbana är att sätta ihop plastbyggsatser med passande utseende och funktion. Om man inte hittar någon sådan kan man även göra egna konstruktioner i kartong. För de som har kommit en bit på vägen d.v.s. övat på att bygga plastmodeller finns det även något som benämns ”Laser Cut” Detta är byggnader som är laserskurna ur trä eller kartong. Priserna på dessa är förhållandevis höga och svårighetsgraden ligger även den högt. Här kommer lite tips som jag hoppas kan hjälpa dig som nybörjare vid bygget av plastmodeller.

En "byggbricka" är praktisk, du kan ställa undan bygget snabbt och enkelt. Dessutom skyddar den ytan under. Verktygen är de som jag använder mest. Tillkommer gör makeringstejp och gummiband. Vanligtvis startar man med väggarna men arbets-gången kan variera, följ anvisningen. För att skilja delarna från gjutstammarna kan man använda kniv eller avbitartång. Faller har en som är speciellt gjord för detta, artikelnummer 170688.

Det blir alltid en liten rest kvar på delen, en sandpappersfil är praktisk för att putsa bort denna och även för att justera passningen. Till exempelvis Auhagen 99007. Byggsatser som varit i produktion länge kan p.g.a. slitage av gjutformen bli lite för stora och då kan det bli en hel del filande.

Klädnypor som vänts "bak fram" är väldigt bra att hålla ihop delar medan limmet torkar. Använd de av trä då de av plast riskerar att bli en del av byggnaden.

Det finns fortfarande byggsatser med lösa gardiner och svart papp, dessa kräver mer arbete och kraftigare belysning. Man kan även använda Viessmans "ljusboxar", de är förstås dyrare.

I vissa byggsatser, som den här från Auhagen, kan man bygga olika varianter. Jag brukar, efter att ha bestämt mig för vilken, lägga undan de delar som ej ska användas.

Vanligtvis börjar man med fönster och dörrar. Alla delar är putsade och kontrollerade så att de passar i hålen i väggarna. Det finns två varianter av ”fönsterglas” den äldre som är gjuten klarplast och ganska tjock samt den numera vanligaste i tunn plastfolie som man själv klipper till önskad form. En sak har de gemensamt, de blir ”frostade” om det kommer lim på den synliga delen så var sparsam med lim när du limmar glaset. Limmet jag använder är Fallers 170492, det finns även ett snabbare men det har en tendens att ge en gråvit fog.

Ljusmasken är till för att husbelysningen inte ska lysa genom väggarna. Klipp ut delarna och limma ihop dem. Jag brukar även använda tejp.

Lite maskeringstejp hjälper till att fixera och hålla ihop delarna. Klädnypor är även ett hjälpmedel. På nästa bild överst till vänster syns några modifierade klädnypor, jag har helt enkelt vänt dem bak och fram så att man får en spetsigare del som klämmer.

Första exemplet är ett ganska lättbyggt hus från Kibri. Börja alltid med att studera byggbeskrivningen, från början till slut. Klipp sedan loss delarna som ska sättas ihop, inte alla på en gång. Kolla även mot byggbeskrivningen så att alla delarna finns med. Skulle någon del saknas be din handlare fixa en ny. Du kan även skicka ett mejl till tillverkaren där du anger vilken byggsats och vilket nummer den saknade delen har, detta går fortare då de skickar delen direkt till dig. Tändaren som syns på bilderna är till för att "rensa" kanylen när den blir igensatt. Det är lönlöst att försöka med en tunn ståltråd. Värm bara några sekunder ocg tryck ut limmet på ett papper, eller som jag i högra hörnet på byggbrädan. 

Ljusmasken har oftast färdiga "gardiner" och är vit på insidan för att sprida ljuset jämnare. Denna limmas ihop med lim av typ "Karlssons klister" D.v.s allroundlim.

Återstår då att montera smådetaljerna.

Lägg upp delarna som ska monteras. Lossa dom från gjut-stammen och putsa av dom med filen.

Förr använde man lim på tub men det var svårt att få lagom mängd, resultatet blev kladdigt. Numera använder man ett lim som är tunnare och påföres med en kanyl som sitter på flaskan. Egentligen är det inte lim utan ett förtjockat lösningsmedel som så att säga svetsar ihop plasten. När jag fäster fönster och dörrar lägger jag dessa i sina hål och därefter drar jag ut limmet runt kanten så att detta sugs in mellan delarna. Ibland får man hålla fast delen med ett finger eller en knivspets.

Det är en fördel att låta allt torka ett par timmar innan de större delarna sätts ihop. Man bör hålla koll under de första 10 min så att det inte ”glipar” i någon fog: Eftersom plasten där fortfarande är ”klistrig” är det lätt att trycka ihop delarna igen. 

Nu ser huset nybyggt ut, och det är det ju också, men inte på samma sätt som i verkligheten. Det kan även kännas lite plastigt, då kan man smutsa ner det. Detta kallas vädra bland de som hållit på ett tag. Om du har ett gammalt hus kan du prova med vanlig vattenfärg. Lägg på tunt och sug upp överflödet med lite hushållspapper.

                                                            Här följer en bildsvit på ytterligare en byggnad

Det är enklare att sätta i ljusmasken redan i detta stadiet samt att montera och testa eventuell belysning.

Gummiband och någon tyngd kan ibland behövas för att det ska hållas ihop, och bli rakt, under torktiden.

Ofta finns det diverse smådelar med i byggsatserna, som här cyklar. Dessa är enklast att måla innan de lossas från gjutstammen.

Jag har hållit på ett bra tag att rita saker i ett så enkelt ritprogram som Paint, detta finns i Windows. För en del år sedan gjorde jag ett antal "standardhus" i N-skalan som en del i projekteringen av Mölle banan (den blev aldrig byggd). Nu när jag gjorde skyltar till Ralfsta fick jag en ny idé som sammanföll med ett annat projekt. En testversion tog form och det är den jag ska pressentera här nedan. En sak kan jag direkt säga: Ska du som nybörjare ge dig på detta så börja med ett "utedass".

Lite hjälp på traven, men det ligger många timmars övning bakom. Placera alla fasaderna på en baslinje. Rita alla fyra vädrstreck på en sida. Jag har använt mig av 1 pixel = 1 cm det är hyfsat hanterbart, har även provat 1 pixel = 1/2 cm. Det blir mer korrekt när man ritar tegelmurar (en tegelsten är 6,5 cm hög) men jobbigare att hantera. Det finns ett projekt med detta hus som ligger till grund för mitt testhus. Vid utskrift använder jag första fasaden som "utskriftssida" d.v.s jag drar in sidan från höger så att det bara är denna kvar och "sparar som" fasad 1. Därefter raderar jag alt utom en bit baslinje. Från sidan med alla fasaderna hämtar jag nästa fasad och gör ikadant. När jag har gjort så med alla fasaderna har jag 5 bilder. de 4 "enkelbilderna" är de som ska skrivas ut. Utan att göra indrag i ovankanten blev skalan 1:65 med standardsidan på min skrivare. Jag använde matt 220 gr fotopapper, det är tillräckligt styvt för att inte behöva en baksida. Taken går inte att använda eftersom de blir för korta när man lutar dom. Det blir en klipp och klistra variant på sidan med första fasaden. Från denna sida, som är helt täkt av tak skär man ut vad man behöver, till det här huset behövdes tre utskrifter. En 50 pack papper kostade på Kjell & Co 99:- (3 för 2 fanns också) sedan tillkommer lite för bläcket men det är inte någon stor kostnad för ett hus. Det blir lite dyrare med plasicard remsorna som stagar upp allt. 

Ett skärunderlag, en stållinjal och en brytbladskniv behövs för att skära ut bitarna. Skalpellen fungerade inte lika bra. Då jag skär frigolit som skänner bladet fort bytar jag ofta. Dessa blad kommer väl till pass här då det är spetsen jag behöver, så jag bryter av ofta.

Som "bottenplatta" använder jag 0,75 mm skiva EG 9030.

Taket blev av ryggåstyp. Gaveln i bild fick skrivas ut dubbelt för att den inte skulle bli för "sladdrig" fönstren syns bakom. Jag har skurit ut remsor ur taket för rändalar, vindskivor och nock. Det blir vitt papper över och detta skärs till foder och annat.

Som reglar har jag använt Evergreen 186 (3,2 x 3,2 mm). En i ovankant och en i nedan. De stående sitter ända ut i kanten på gavlarna. På långsidan sitter de en regel in för att kunna sätta ihop delarna.

Det behövs inte så mycket verktyg. Stora kniven till reglarna.

På överblivna fasaddelar har jag testat att skära ut "glasen" ur fönsterbågarna och ersätta dessa med klarplast. funkar bra men är tidsödande. Jag ska testa laser cut lim då det blir lite väl kladdigt att använda universallim på tub.

Det kommer troligen mer i detta ämnet längre fram då det blivit som en ny hobby för mig. Då har jag testat hur man ska få rätt skala på husen. Efter 40 anläggningar är det inte precis någon som känns "obyggd" och den jag har trivs jag med.