Skyltar

Skyltar på banan lägger till lite extra på detaljeringen vilket förhöjer utseendet. Det finns ganska gott om färdiga sådana, särskilt tyska. De svenska som finns är oftast kartor med ett urval där 70 - 80% förblir outnyttjade. Men om jag nu vill ha svenska skyltar till butiker, egna stationsnamn trafikmärken med egna ortsnamn o.s.v. hur gör man? Det finns ju inget enkelt sätt att göra detta på ett "proffsigt" sätt, eller finns det? Jo faktiskt! Paint är ett enkelt ritprogram som finns i Windows. I ett annat sammanhang lärde jag mig att använda detta, vilket är ganska enkelt. Förvisso har det sina begränsningar men det är just detta som gör det lätt att lära sig använda det. I vårt fall där allt är smått syns inte begränsningarna om man inte envisas med att titta på anläggningen med ett kraftigt förstoringsglas. Måste du göra detta så får du skylla dig själv när du blir utan dina egna skyltar. När jag började bygga Ralfsta, som återspeglar svensk nutid, blev tillgången på svensk skyltmaterial akut. Att få detta gjort av en skyltfirma i de mängder och utförande som vi önskade skulle bli om inte "astronomiskt" så i alla fall väldigt dyrt. 

Här är ett litet smakprov på vad man kan göra. Bildkvalitèn är inte den bästa men det får duga så länge. Butikerna är delvis egna påhitt och för en äkta Skåning framstår namnets tvetydighet på butiken som säljer begagnad alpin utrustning helt solklart. Det som ställer till det i Paint är att man inte kan ändra storleken på utskriften eller olika inkopierade element. Men ett gammalt ordspråk säger: Kan inte mannen komma till berget får väl berget komma till mannen. Jag ska förklara hur jag har löst detta.

Ovan visade skyltar är ett axplock av verkliga och egenkomponerade. I det här kapitlet förklarar jag närmre hur jag gjort för att få det som jag ville. Egen design är mest en fråga om fantasi En hel del "forskning" ligger i att via Google hitta bilder på logotyper och interiörer som man kan använda. Vi har även använt egentagna bilder på personer och interiörer. Gällande trafikskyltar blir detta en egen avdelning då man kan göra "standardmallar" som kan komponeras med klipp och klistra (vi kallar det "Marjasinering" för er som kommer ihåg han som fixade till kvitton) 

Eftersom skrivaren spelar en stor roll i detta projekt börjar jag med denna. Det som är avgörande när man arbetar i Paint är att man använder pappersformatet för att få rätt storlek på skylten. Vidstående bild visar min äldre fotoskrivare, med det bakre facket kan jag skriva ut "Card" som är 55 x 91 mm. Det är typ visitkort. Har du inte denna möjlighet så kan du prova A6 i en vanlig skrivare. Rent tekniskt kan du använda vilket format som helst men pappersspillet blir större ju större papper du använder. Med beaktande av priset på en 500 pack 120g papper så är dina egentillverkade skyltar löjligt billiga i sammanhanget.

Det hela handlar om indragningar vilket får en utförligare förklaring här under. För att detta ska fungera bra måste man vara noga med att avgränsa skylten så att den fyller ut formatet helt, detta gör man med "linjalerna" i Paint. Vilket papper man använder är en smaksak. Jag använder vanligt 80g till testerna. Då fyllnaden är sämre på detta använder jag 120g till fasadskyltar och interiörer. Om skrivaren klarar kartong typ fotoalbums blad så är detta stadigare till interiörer och fristående skyltar. Fotopapper ger mer skärpa men detta är inte alltid en fördel då det kan bli för utmärkande. Trafikmärken blir oftast bättre på fotopapper men då måste man "förädla" förlagan, mer om detta när vi kommer till dessa.

Utskriftsformat! Det är här vi bestämmer storleken på vår skylt. Som du ser har jag valt Card 55x91 mm. Oftast är det bättre att använda stående men ska du ha större bredd än 55 mm får du använda liggande. Marginalindraget bestämmer skyltens bredd, höjden blir vad förlagan är i förhållande till bredden. Det kan bli lite pusslande här. I avsnittet trafikmärke finns lite mer tips om detta. Är du inte slängd i huvudräkning är en miniräknare bra att ha till hands. Som synes är det inget indrag i överkant (spar papper) men kan vara bra att ha vid utskärningen av skylten. I det här fallet skulle skylten vara ca 35 mm bred, vi får då ett indrag på 10 mm på varje sida. En provutskrift ger svar på om höjden är OK, om inte får man se om det kan lösas genom att öka eller minska bredden något. Går inte detta blir det till att gå tillbaka till "ritbordet" Med vit bakgrund är det enklare då du har mer att ta av vid utskärningen. 

Detta är starten på din "utbildning" använd 80g papper att öva på, skriv ut även på baksidan och mät samt justera. klipp av pappret och fortsätt. Övning ger färdighet, i synnerhet här.

Till vänster ser du det vita runt om motivet, detta ingår i formatet. För att kunna bestämma rätt utskriftsformat ska det se ut som på bilden till höger. Jag brukar (när jag är klar med motivet) markera allt precis i kanten runt om och sedan dra upp motivet helt till övre vänstra hörnet och dra in "linjalerna" så som bilden till höger visar. Nu kan jag räkna ut storleken för utskrift. Säg att jag vill ha bilden 12 mm bred och delar ett A4 papper på längden vilket gör 2 st A6 på höjden. Lägg detta mitt i pappersfacket och välj A6 stående då får du följande (A6 är 105 x 148 mm) 105 - 12 = 93/2 = 46,5. Du ska alltså göra ett indrag på 46,5 mm på vardera sidan. Gör en provutskrift (på 80g papper) och kolla så att höjden funkar OK. Är det höjden som är kritisk vänder du motivet 90 grader och provar.

De båda skyltarna till vänster är hybrider, d.v.s. en blandning av logga hämtad från nätet och egen komplettering. Så här har jag gjort: Circle K, det är skylten som står vid infarten till macken. Övre delen med K är tagen från nätet (Google, bilder)

övrigt är omritat med en förlaga vid sidan om. Det är bättre att göra så eftersom det är väldigt svårt att ta en bild utan parallaxfel. Den övre bilden bestämmer då storleken. När jag gör skyltarna drar jag oftast upp storleken så att jag får enskilda pixlar (Ctrl G). Nu är det bara till att "komponera" och som sagt övning, övning och åter övning. Tips: För att få rätt färg använd pipetten och färghinken. Att "hälla" ut färg från hinken fungerar bara på en "ren" yta, skulle du prova en annan färg på det vita runt K så blir det helt konstigt då där finns massor av "smutspixlar". Man kan rensa med "suddgummit" och "markera + delete" men det tar tid. "Prissiffrorna" i de svarta fälten var jag tvungen att rita själv då jag inte hittade något typsnitt som stämde överens.


Lokaltrafiken i Ralfsta har "lånat" lite från SL som synes. Här har deras blåa bakgrund använts för att inte krångla till det. SL har suddats ut och ytan fyllts med den blåa färgen. Texten har skrivits med vit markering i rutan för färg. Med tanke på att skylten bara är 5 x 10 mm i H0 kan man nätt och jämnt se vad det står på den.



Skyltar