tunnlar

Tunnlar

Detta kapitel kan du hoppa över om du bygger med Sydskåne som förebild. Men handen på hjärtat, ett berg med en tunnel är starkt förknippat med tågbana. I vår miniatyrvärld får vi ljuga lite när vi gör tunnlar. I verkligheten ska det till rejäla kullar för att göra en sådan då det är dyrare än att bara göra en skärning igenom. Så nu ska vi ljuga. Tunnelportal brukar vara ett attribut som de flesta köper färdig men det går att göra egna.

För att portalen ska bli bra måste åtgärder vidtagas bakom.

Tunnelrör eller vägg? Vägg är lättare att göra och är även ett bra sätt att fästa portalen. Tak över väggarna behövs inte. Jag har inte hittat någon som lyckats böja sig ner för att se om det finns eller ej.

Måla med mörkgrå färg bakom, svart blir lite väl mörkt.

Portalen är fäst men det återstår stödmurar utanför. Det är ju inte som en dörr i en slät vägg i verkligheten.

Då det här ligger en station ovanför är det lågt i tak och även en genomföring för biltrafik behövs. Den är tillverkad av diverse murverksplattor och pelare. En miss här var att vägen skulle gjorts tidigare. Det hade underlättat betydligt.

I stödkonstruktioner lutar ofta sidoväggarna eller har pelare. Frigoliten bakom gör det stabilare och används som fäste för landskapet vid sidan om.

Ett berg är nästan en förutsättning för en tunnel, det gör inget om det är stort. På sidan "berg" visas hur du kan göra ett.

Tunnelrör är lite mer dekorativa och passar när det är kort betraktningsavstånd. Något ”pilligare” att göra, då det behövs hjälp för att hålla allt då limmet torkar.

Rörsatsen består av en tunnelvägg med bergmönster och två bitar som håller den på plats, se ovan. Den kan användas för både ett och två spår. Tunnelportalen köps separat.

Färdig bergvariant. Här är tunnelröret bäst lämpat och det finns oftast en kant innanför öpp­ningen, där den kan fästas.

Tunnelportalerna, stödmurarna, samt tunnelröret som syns här ovan, kommer från Faller. Auhagen, Busch, Kibri även andra tillverkare har sådana i sina sorti­ment. Du kan även tillverka egna om du vill. Tänk på öppningens höjd om du ska ha luftledning.

Inbäddad i grönska smälter tunneln väl in i miljön.

Annorlunda variant med en bro tätt inpå. Beakta att det är mer likt verkligheten att göra så här. En tunnel­konstruktion med väg skulle bli avsevärt dyrare att uppföra. I vårt fall blir bro alternativet dyrare men i gengäld mer tilltalande att bygga och betrakta.