lokunderhåll

       Eurohobbys Byggsidor

Lokunderhåll

Detta är en avdelning som jag varit tveksam till att ge mig in i men jag tar chansen. Under de närmre 30 år som jag aktivt hållit på med service av mj, varav 20 yrkesmässigt, har det blivit runt 3500 reparationer/ombyggnade. På tidigt -90 tal började det digitala körandet dyka upp och jag var bland de första i landet med Lentz systemet. Då fanns det inga färdiga lok eller förberedda sådana. Med en bakgrund innom radio/TV service var det naturligt att jag började förkovra mig i konverteringen av lok. Det fanns ingen direkt erfarenhet att lära av så de första 10 åren gick i "learn by doing" tecknet. Jag brukar säga att jag känner väl igen "doften av ett misslyckat arbete". Numera är dessa tillfällen extremt sällsynta, tack och lov. En annan sak jag brukar skämta om är frågan om man förvarar sina lok i köket? Va!!!! Jo det verkar som om det ramlat ner i flottyrkokaren. Den vanligaste orsaken till att loken kommer in på service är "överoljning". Jag kommer att ta upp detta och fler saker i denna avdelning så att du kan undvika kostsamma reparationer, för det blir det när ett lok ska "saneras". Förvisso kanske jag minskar min inkomst av reparationer en del men du lägger säkert pengarna på något annat till din bana. Med min gedigna erfarenhet (det finns ingen leverantör som har detta i sitt sortiment) så vågar jag påstå att jag vet vad jag talar om. En annan sak är att jag som "handlare" måste skilja på vad man kan göra hemma till sig själv och vad jag gör yrkesmässigt enligt tilverkarnas kriterier. Som "amatör" kan du göra som du själv vill och accepterar men jag måste lämna garanti på jobbet och att det är gjort med tillverkarens specifikationer. Följande handlar endast om Märklin lok då dessa har en konsekventare kontinuitet i utvecklingen. Om det blir något om övriga fabrikat så blir det i så fall en egen avdelning med lite mer generellt hållen linje. 

Vad som ligger i begreppet enklare service är tänjbart så jag tar det i små steg upp till total service. Du får då själv avgöra var din begränsning ligger. Första delen handlar det endast om äldre analoga lok, förvisso platsar även Delta loken och de tidigaste digitala loken. Dessa lok har fortfarande fältspole liksom de analoga loken, d.v.s. de har samma motor.

Det är viktigt att ha rätt verktyg så att man inte skadar loken i onödan. Märklins verktygssats har vad som behövs om du vill skaffa bra verktyg i sats. Du kan även "handplocka" ur de dyrare sortimenten men då ska det till väldigt många servade lok för att det ska vara en vettig investering. Jag har valt ett inbyteslok som vi ska följa från knappt körbart till fullservat. Det är klassikern Art.nr: 3000, Br 89.

Med kåpan avtagen kan vi konstatera att det ser ganska hyfsat ut. Loket har inte varit utsatt för någon okunnig persons "omsorg" Vid en närmare blick hittar vi det som är vanligaste orsaken till driftsproblem, olja och smuts inuti drivningen. Graden av detta får bestämma hur långt vi är beredda att gå. Detta lok skulle inte löna sig att lämna in för service då kostnaden blir dyrare än ett nytt digitalt lok. Men tanken med denna avdelningen är att lära dig hur man gör, och då är det din ensak om du vill fakturera dig själv.

Det första och enklaste är att byta släpskon då denna ju ska stå bör en god och jämn strömtillförsel tillsammans med hjulen. De släpskor som visas ovan skulle fått "körförbud" om det varit däck på bilen vid en besiktning. När det gula lyser igenom är det hög tid att byta. Den första har dessutom blivit bockad på mitten i ett tidigt skede. En stående regel är att man ska vara rädd om släpskon och deffinitivt inte hålla på att bocka den hit och dit. Om du (som en del gör) trycker ut den genom plasten i påsen den ligger i kan du slänga släpskon direkt, den blir skadad. Klipp upp påsen och ta ut släpskon varsamt. Montera den inte ännu om du ska gå vidare, vänta till du är helt klar med loket.

Slirskydden räknas som förbrukningsvara. Vet du inte vilka slirskydd som passar loket är regeln att de ska vara betydligt mindre än hjulen. De två vanligaste till Märklin är 7153 och 7154. Till detta lok är det 7154 som passar. Slirskydden ska ,som namnet säger, förhindra att hjulen slirar samtidigt ökar dragkraften. Det negativa med detta är liksom däcken på en bil så slits gummi-partiklar av hela tiden vilket bidrar till smuts på rälsen. Olja på slirskydden kan du ju själv räkna ut effekten av. Med tanke på vad en påse sådana kostar är det inte fel att byta samtidigt som släpskon. Märk väl att samtliga på loket ska bytas samtidigt. Kör du regelbundet så är det inte fel att ha dessa på lager och även de båda vanligaste släpskorna, 7164 och 7185. Vet du artikel-nummret på loket kan du använda den här sidan för att hitta reservdelsnummer.

Nu höjer vi ribban några snäpp och byter kol. Egentligen är det ett kol och en borste i dessa äldre skivkollektormotorer. Borsten hjälper till att hålla kollektorn ren, ja teoretiskt sett i alla fall. Här ovan ser du kol och borste som deffinitivt gjort sitt. Tekniskt sett bör man byta ner det återstår knappt halva längden på kolet. Varför inte köra ett bra tag till? Jo därför att fjädertrycket minskar vilket kan leda till att kolet "studsar" på kollektorn med brännsår som följd. Vadå "höja ribban" kolbyte är väl jätte enkelt att göra! Nja då är vi nog fast i det teoretiska om vi tror det, i verkligheten ser det helt annorlunda ut.

Här ser du den verklighet som jag sett tusentals gånger. Kolen slits ju undan för undan och då blir det koldamm, motorn har inte någon inbyggd "hemhjälp" som städar bort detta. Det sitter kvar inuti motorn. Är den sedan "överoljad" blir det till en kolpasta som fastnar i kollektorspåren, den röda pilen pekar på detta. Man kan se det som början till kortslutning mellan ankarlindningarna och resultatet av detta är ökad strömförbrukning. Du märker det på att loket börjar bli orkeslöst och sen börjar reläet slå om när du försöker öka pådraget. Det som måste till är att öppna motorn för att komma åt. Två skruvar lossar motorgaveln och sedan får man lirka lite för att frilägga ankaret (det är inte alla lok det går att göra det på, då måste man löda bort kablar) Är det inte allt för "geggigt" på insidan av motorgaveln torkar man rent med en Tops. Spåren i kollektorn rensas med en tandpetare och sedan putsas den med en Tops fuktad med typ thinner, OBS fuktad, var försiktig med starka lösningsmedel. VARNING: Tvätta aldrig ett ankare, lindningarna är oftast inte förseglade och då suger det åt sig ganska mycket vätska. När du sedan startar loket så är det inte svårt att räkna ut vad som händer när "centrifugen" startar. Det säger sig då själv att ett ankare som är fullt av olja måste bytas ut, det blir nästan som en evighetsmasin utslungandes olja.

Putsat och klart skulle man kunnat säga. Men nu valde jag ett lok som behövde ytterligare höjning av ribban för att kunna visa hela skalan av åtgärder på ett analogt lok.

Det här är något som bara måste vara med. Hur man justerar fram/back reläet. Man gör det genom att öka eller minska spänningen av fjädern. Bilden visar hur man sätter en skruvmejsel på ena eller andra sidan av armen som håller fjädern. Om man vrider där skruvmejseln på bilden sitter ökar spänningen och på andra sidan minskar den. Två viktiga saker, det ska vara lite i taget och det måste vara Märklins reläfjäder annars fungerar det inte som det ska. Den här justeringen ska bara göras med en "ren" motor ser den ut som i vårt exempel ovan är det bara konstgord andning. Om reläet slår om när du närmar dig fullt pådrag - öka fjäderspänningen, har det svårt att växla riktning eller gör "bocksprång" - minska fjäderspänningen.

Jag väljer att publicera sidan innan hela är klar eftersom första och kanske den viktigaste delen är klar. Det där med höjning av ribban blir nu till en nivå där kunskap och erfarenhet av lödning är ett måste. 


Det kan ta lite tid innan fortsättningen kommer så du får ha tålamod.

Det som visas på bilderna och som får text så småningom kan kanske benämnas som "total make over"

Det är även förstadiet till vad som är ett måste vid en konvertering till digitalt lok, om resultatet ska bli bra.


Nu ligger "ribban" nog på sitt högsta läge för vad jag tänker avhandla. Digitalisering av äldre lok.

Behöver jag säga att loket inte gick speciellt bra? Men det blev lite billigare att göra det själv. Du får själv avgöra om det ska bli billigt eller bra.

Kunden som köpte loket fick betala för digitaliseringen men då det inte fungerade som det skulle gjorde vi det på rätt sätt. Om det gjorts från början hade prisskillnaden varit 400:

Det finns i huvudsak tre olika motorer i äldre Märklin lok. Den "nyaste" syns här under till höger, den har ett ankare med en så kallad 3 polig trumkollektor. Till höger är den lite äldre med "lilla skivkollektorn". Underst den äldsta med "stora skivkollektorn, denna finns med 2 olika gavlar. Ankaret till denna finns med 7 alternativt 8 kuggar. Spolarna dill dessa motorer finns med varierande utgångar på trådarna. Som synes på bilderna är samtliga ganska "grisiga" av olja och koldamm, dessa är ändå relativt hyfsade gentemot många andra som kommit in. Här fungerar det med tvättning. OBS att inte "blöta" ner ankarets lindningar, dessa suger åt sig tvättvätskan och sedan "centrifugeras" denna ut när motorn snurrar. Då är du tillbaka på ruta ett igen, och det kan hålla på ett tag. Du får då även byta kol varje gång. Bilden nere till vänster visar en röd pil, det är väldigt viktigt att rensa kollektorspåren, använd en spetsig trästicka. Att blåsa torrt med tryckluft är att utmana ödet, det är lätt att slita loss trådarna från kollektorn. Jag tvättar med kallavfettning och varmvatten samt efter det diskmedel och varmvatten. Kollektorn med lacknafta och därefter slipning och polering, till det sistnämnda har jag en speciell maskin.

Har du denna motor i loket och ska bygga det digitalt så är det denna sats du ska använda.

Pilen visar ett  igenslaggat kollektorspår, det är kolslagg. Ju mer och hårdare det packas ju närmre kortslutning kommer vi. En 30 VA trafo utlöser inte överbelastningsskyddet, motorn brinner upp först. Så långt behöver det inte gå.eller hur?

För att bygga om där denna sitter använder du den här.

Detta är de 2 olika varianterna av "stora skivkollektorn" ska du konvertera är det denna sats du behöver.

Smörjning av lok enligt "instruktionsboken" är enligt min mening det som oftast orsakar "översmörjning" Jag har påtalat detta ett otal gånger för tillverkarna, Märklin har börjat ta detta till sig. Låt bli att smörja nya lok, de ska köras väldigt länge innan det behövs och då är det även dags för en rejäl översyn. Äldre lok med ovanstående motorer tala själv om när det är dags. Ofta får jag in lok som är välsmorda på alla ställen utom de två som ska smörjas, ankarlagringen.

Det kan ta lite tid innan det kommer mer på sidan då jag vill ha foto som visar vad jag vill få fram. Alltså efterhand som det kommer in adekvata reparationer.

Copyright © All Rights Reserved to Claes Olofsson